Internetna varnost za začetnike

internetna varnost za začetnike

Napadalci (t. i. hekerji) uporabljajo vedno bolj napredne načine vdiranja v sisteme. Napadajo tako fizične osebe in mala podjetja kot tudi večje organizacije ter s tem povzročajo nepredstavljivo škodo po vsem svetu.

Na srečo pa se podjetja vedno bolj zavedajo pomembnosti kibernetske varnosti in postajajo vedno bolje zavarovana, s tem pa tudi naši osebni podatki, ki ravno zaradi večje previdnosti v prihodnosti ne bodo na prodaj na črnem trgu, ker t. i. hekerji ne bodo imeli dostop do njih.

Kaj je internetna varnost?

internetna varnost za začetnike

Internetna varnost so postopki in tehnike, ki vključujejo zaščito občutljivih podatkov, računalniških sistemov, omrežij ali programskih aplikacij pred kibernetskimi napadi. Sicer je »kibernetski napad« splošna terminologija, ki zajema veliko pojmov, a so najpogostejši kibernetski napadi naslednji:

 • vdor v sistem za pridobitev dostopa do občutljivih informacij,
 • motenje normalnega delovanja podjetij,
 • šifriranje podatkov v sistemu ter finančno izsiljevanje za ponovno pridobitev le-teh.

Varnost na spletu

 1. Močna gesla
  Najbolj pomembna strategija za varovanje naših naprav in podatkov je, da uporabljamo močna gesla, ki jih hekerji ne bodo tako zlahka odkrili. Če vas zanima, kako lahko že danes implementirate pametnejši način sestavljanja gesel, preberite naš članek o močnih geslih.
 2. Sumljive povezave in e-sporočila
  Čeprav aplikacije za upravljanje e-sporočil (npr. Gmail, Hotmail, Yahoo, itd.) razvijajo in izpopolnjujejo algoritme za prepoznavo sumljivih e-sporočil, se nam vseeno lahko zgodi, da se v naš nabiralnik pretihotapi kakšno lažno e-sporočilo. Zato vam svetujemo da:
  1. Vedno preverite e-naslov pošiljatelja
   Napredni hekerji lahko popolnoma prekopirajo vsebino v e-sporočilu, ne morejo pa prekopirati uradnega e-naslova. Zato je večina zlonamernih e-sporočil poslanih z e-naslovov, za katere lahko takoj sklepamo, da niso varna.
  2. Ne odpirajte povezav v uradnih e-sporočilih
   Če niste prepričani, ali je e-sporočilo prišlo od legitimnega vira, ali pa se hekerji predstavljajo kot npr. PayPal, nikar ne klikajte povezav v e-sporočilu. Večina večjih podjetij ima poštni nabiralnik tudi na svoji uradni spletni strani, tako da lahko že v nekaj sekundah preverite, ali je e-sporočilo legitimno ali ne.
  3. Preverite legitimnost sporočila
   Legitimnost e-sporočila lahko preverite kar s telefonskim klicem ali e-sporočilom. Vsekakor pa podatke o e-naslovu ali telefonski številki poiščite na uradni spletni strani in ne odgovarjajte na sumljivo pošto.
 3. SSL povezava
  SSL certifikat na spletni strani nam pove, da je vzpostavljena varna povezava ter da so vsi klici urejeni preko HTTPS protokola. Če spletna stran v e-naslovu nima »https://« pred »www«, ampak ima samo »http://« brez črke S, nam to pove, da naša povezava ni varna in da so naši podatki ogroženi.

  Rešitev na problem, da želimo biti zavarovani vendar spletna stran nima SSL certifikata pa je uporaba razširitve za spletne brskalnike »HTTPS Everywhere.« Ta nam pomaga zavarovati naše podatke tudi, če spletna stran, ki jo uporabljamo, ni varna.

Zakaj potrebujete požarni zid?

Če je vaš računalnik povezan z internetom, ste potencialna tarča kibernetskih napadov. To pomeni, da ste, kadar nakupujete preko spleta ali uporabljate spletno bančništvo (tako kot večina ljudi), izpostavljeni kraji identitete in drugim zlonamernim napadom.

Ko ste povezani z internetom, nenehno pošiljate in prejemate informacije v majhnih enotah, imenovanih »paketi«. Požarni zid filtrira te pakete in preverja, če izpolnjujejo določena merila, nato pa podatke bodisi omogoči bodisi blokira. Tako hekerji ne morejo priti v naš sistem, saj jim požarni zid ne dovoli, da vanj pošljejo »paket«.

Brezžična omrežja (WIFI)

Ena največjih groženj z brezplačnimi WiFi omrežji je sposobnost t. i. hekerjev, da se postavijo med nas in povezavo. Torej, namesto, da se neposredno pogovarjamo z dostopno točko, pošiljamo vse hekerju. Ta ima dostop do vseh podatkov, ki jih naš računalnik pošlje – e-poštna sporočila, telefonske številke, podatke o kreditnih karticah, poslovne podatke ipd.

Niste prepričani, če je omrežje vašega podjetja varno?

Pri ISF Team nudimo celosten pregled vašega omrežja, skozi katerega identificiramo varnostne pomanjkljivosti v notranjem omrežju podjetja, ki bi jih lahko izkoristil napadalec in pridobil dostop do notranjega omrežja. Kliknite TUKAJ, da preberete več o naših storitvah.

Naročite se na
brezplačni posvet ali stopite v stik