Kaj je varnostna analiza izvorne kode?

varnostna analiza izvorne kode

Za začetek povejmo kaj je to izvorna koda. Izvorna koda je tista koda, ki pride izpod prstov računalniškega programerja in je dejansko »človeku berljiva«. Če še nekoliko poenostavimo, je izvorna koda oblika računalniškega programa, ki jo razume človek, računalnik pa (še) ne.

Računalnik bo tovrsten program znal prebrati šele, ko se bo koda iz izvorne prelevila v objektno, strojno obliko kode. Slednja namreč pomeni zapis iz ničel in enic, ki pa jih računalniški sistemi precej bolje obvladajo. Se vam že svita zakaj je potemtakem potrebna varnostna analiza izvorne kode?

Iskanje človeške napake z analizo izvorne kode

Ker smo ljudje bitja, ki se tudi kdaj zmotimo, je pričakovati, da tudi sama izvorna koda verjetno ni povsem brez napak. Gre namreč za delo človeških rok in kaj hitro se lahko zapiše kakšna napakica, ki lahko na koncu pomeni resno grožnjo celotnemu računalniškemu sistemu podjetja.

In ne gre zgolj za pisne napake, ki se lahko pripetijo med samim programiranjem izvorne kode, pač pa na to lahko vplivajo tudi drugi dejavniki. Denimo, da je določen program spisala oseba, ki sicer precej dobro obvlada samo programiranje in ima za seboj tudi precejšnje število programerskih ur, a morda nima podlage v ustrezni izobrazbi.

Zakaj je varnost izvorne kode tako zelo pomembna?

Zato ker lahko takšni programerji med svojim delom za seboj, povsem nehote, pustijo kakšne varnostne luknje. Te pa seveda kasneje s pridom izrabijo škodljive kode, ki na spletu 24 ur na dan iščejo takšna odprta vrata, nad katerimi se sveti velik napis »Dobrodošli«.

Kvalitetna varnostna analiza izvorne kode bo poskrbela za to, da se morebitne varnostne luknje v kodi najprej poišče, nato pa seveda tudi uspešno odpravi. Če želite, da bi računalniški sistemi v vašem podjetju nemoteno in varno delovali, mora biti izvorna koda, postavljena na čvrsti podlagi, brez vsakršnih napak.

varnostna analiza izvorne kode
Varnostna analiza izvorne kode

Kako poteka analiza varnostne kode?

V prvi vrsti boste na pomoč poklicali strokovnjake, takšne denimo, kot jih imamo pri nas. Gre za osebe, ki so specializirane za iskanje varnostnih pomanjkljivosti v izvorni kodi, in dobro vedo kako, ter kje jih iskati. Seveda pa jih znajo ustrezno tudi odpraviti.

Ne gre zgolj zato, da bodo na hitro pregledali izvorno kodo, in bili pozorni na morebitna odstopanja. Predstavljajte si tovrstno varnostno analizo izvorne kode, kot neke vrste lektorski pregled samega besedila v njej. Pomembna je vsaka napačno postavljena vejica, pika ali oklepaj.

Pregledamo milijone vrstic kode

Izvorna koda je sestavljena iz praktično neskončno vrstic, ki jih je spisala programerska roka. Pregledati je potrebno prav vse, da lahko na koncu zagotovimo popolno varnost in brezhibno izvorno kodo. V ta namen se uporabljajo tudi posebni programi s katerimi upravljajo naši izurjeni strokovnjaki.

Po končani analizi izvorne kode boste prejeli tudi končno poročilo o tem, kaj je bilo odkrito in odpravljeno, prav tako pa se priporoča tovrstna analiza kode že med samim programiranjem. Na ta način se bodo veliko naučili tudi vaši razvijalci, ki bodo v bodoče lahko zagotavljali še bolj varno programiranje, z manj možnosti napak, ki bi povzročile določeno varnostno tveganje.

Naročite se na
brezplačni posvet ali stopite v stik