Pomembnost varnostnih kopij

Pomembnost varnostnih kopij

Ne glede na to, ali gre za fotografije družinskega dopusta, pomembne datoteke, povezane z vašim delom ali seminarsko nalogo, vse te dragocene podatke imate najverjetneje shranjene na vašem računalniku ali mobilni napravi.

Na žalost se lahko izguba podatkov zgodi komurkoli in v večinah primerov pride predvsem do nepredvidljive nezgode.

Kaj so varnostne kopije?

V svetu informacijske tehnologije je varnostna kopija (ali kopija računalniških podatkov) kopija podatkov, ki so bili skopirani z naprave in shranjeni drugje, da se lahko obnovijo v primeru izgube podatkov.

Zakaj so varnostne kopije tako pomembne?

Pomembnost varnostnih kopij

Ne glede na to, ali imate odličen računalnik ali zunanji trdi disk, vse naprave lahko po nekaj časa uporabe odpovejo. Na kar pa seveda ne moremo vplivati, ker je samo naraven proces strojne opreme. V nekaterih primerih strokovnjaki za informacijsko tehnologijo sicer lahko ponovno pridobijo naše podatke, tudi ko oprema ne deluje več, vendar v večini primerov izgube podatkov ni tako srečnega konca.

Še večjo grožnjo pa našim podatkom predstavlja več kot 100.000 virusov (npr. trojanski virus), ki ne samo kradejo naše podatke, ampak jih v nekaterih primerih celo izbrišejo.

Najboljši načini ustvarjanja varnostnih kopij

  1. Oddaljeno shranjevanje »v oblaku« v aplikacijah kot so Google Drive, Dropbox, One Drive, iCloud,
  2. Zunanji trdi diski ali CD-ji. Te shranjujte na varnem mestu, kjer ni preveč svetlobe ali vlage ter na mestu, za katerega veste
  3. USB ključi – podobno kot pri zunanjih trdih diskih ali CD-jih je priporočljivo shranjevati pomembne podatke tudi na USB ključih. Ti so zelo priročni, saj so lahko dostopni ter dandanes že tako razviti, da nam omogočajo shranjevanje velikih količin podatkov na enem mestu.

Za vsak primer se poslužujte več metod ustvarjanja varnostnih kopij, saj je težko predvideti, kdaj lahko pride do izgube vseh podatkov.

Bi se radi prepričali, da je vaš informacijski sistem dobro zaščiten?
Kliknite TUKAJ, da preberete več o naših storitvah, ali pa nas kontaktirajte preko kontaktnega obrazca na strani.

Naročite se na
brezplačni posvet ali stopite v stik