Varnost vsakega podjetja najbolj ogrožajo njegovi zaposleni

zaščita informacijskega sistema 1920

Informacijska varnost postaja vedno bolj pomemben aspekt delovanja vsakega podjetja ali organizacije, ki se želi ustrezno zaščititi pred morebitnimi spletnimi napadi. Vendar pa največja nevarnost podjetjem največkrat ne grozi od zunaj – najpogosteje jih najbolj ogrožajo prav njihovi zaposleni.

Varnost podjetja sloni na zaposlenih

Ta podatek je na prvi pogled videti precej zastrašujoč, vendar pa to še ne pomeni, da želi eden od vaših zaposlenih namerno oškodovati podjetje. Do takšnih in drugačnih spletnih prevar običajno pride zaradi nepoznavanja osnov informacijske varnosti in s tem pomanjkljive ozaveščenosti o potencialnih nevarnostih med zaposlenimi.

V nevarnosti so predvsem tista podjetja, ki zaradi takšnih ali drugačnih razlogov ne vlagajo redno v izobraževanje svojih zaposlenih. Vendar pa se vsak tak strošek zdi zanemarljiv, kadar pride do večjih finančnih izgub ali pa “zgolj” nedelovanja spletne strani, ki tako ali drugače vpliva na poslovanje podjetja oziroma organizacije.

Kje tiči nevarnost?

Najbolj nevaren vidik t. i. “notranjih groženj” predstavljajo razne aktivnosti, ki prihajajo iz podjetja samega, saj jih je toliko težje prepoznati in s tem tudi odpraviti. Žrtve največkrat nasedajo različnim elektronskim sporočilom, poslanih s strani hekerjev. Ta sporočila lahko vsebujejo besedila ali priponke z zlonamerno povezavo, ki vsebuje izsiljevalski virus in z le enim klikom nanjo lahko žrtev ogrozi varnost celotnega podjetja.

Izsiljevalci običajno zahtevajo plačilo odkupnine v zameno za odklep zašifriranih datotek in podjetjem tako rekoč ne preostane drugega, kot da poravnajo odkupnino, ki v nekaterih primerih znaša tudi nekaj tisoč evrov.

Kako pride do napada?

Pogost primer napadov s pomočjo elektronskega sporočila je tudi lažno predstavljanje napadalcev v imenu direktorja ali katerega drugega od zaposlenih, najpogosteje računovodij. V njihovem imenu izsiljevalci zaposlenim pošljejo elektronsko sporočilo, v katerem prosijo za nakazilo večje vsote denarja.

Pred tem napadalci poiščejo vse potrebne informacije o podjetju in si priskrbijo lažen elektronski naslov, ki je na prvi pogled videti popolnoma kredibilno. Zaradi trenutka nepozornosti tako lahko pride do precej neljubih zapletov.

Kako se dobro zavarovati?

Odgovor je preprost – z izobraževanjem oziroma ozaveščanjem zaposlenih o načelih varne rabe interneta. Spletne grožnje in napadi namreč postajajo vse pogostejši, napadalci pa v želji po zaslužku vedno bolj kreativni.

Naša ekipa usposobljenih strokovnjakov za informacijsko varnost med drugim vodi tudi delavnice na temo varne rabe interneta, na katerih zaposlene seznani, kako prepoznati in se odzvati na poskuse zlorab. Naj bo vaša varnost na prvem mestu.

>> Kontaktirajte nas

Naročite se na
brezplačni posvet ali stopite v stik