Sistemski varnostni
pregled IT omrežja

Se sprašujete, kaj sploh je sistemski varnostni pregled IT omrežja? Živimo v tehnološki dobi, ko si enostavno ne moremo več predstavljati življenja in dela brez pomoči sodobne tehnologije.

Velik del tega se nanaša na računalniško tehnologijo, ki postaja iz leta v leto bolj kompleksna, pomembna in potrebna.

Ker pa v ta del vsekakor štejemo tudi svetovni splet in povezljivost naših računalniških komponent ter programov, se moramo zavedati, da je v tem primeru varnost vsekakor na prvem mestu. Del popolne varnosti na tem področju nam zagotavlja prav varnostni pregled omrežja.

Kako se opravi varnostni pregled IT omrežja?

Kot smo opisali zgoraj, gre v največji meri za poskus vdora v računalniško omrežje podjetja s pomočjo okužene spletne pošte. Ta pride na naslov zaposlenega in je videti kot povsem običajno e-poštno sporočilo. Napadalci so se izurili do te mere, da tovrstna sporočila opremijo z ustreznim dizajnom, logotipom in podpisom nekega podjetja, ki v ljudeh vzbuja lažen občutek varnosti.

V takšnem sporočilu se navadno nahaja povezava do lažne spletne strani, ki je namenjena prestrezanju določenih podatkov, ali pa ima priloženo npr. Word ali Excel datoteko, v kateri se skriva nevarnost za računalniško omrežje vašega podjetja.

Zunanji varnostni pregled omrežja (prek spleta)

V tem primeru bomo morebitno ranljivost vašega omrežja preverili na način, kot bi se tega lotili spletni nepridipravi oziroma zunanji napadalci.

Notranji varnostni pregled omrežja

Pri notranjem varnostnem pregledu omrežja se bomo tega lotili tako, da bomo poustvarili situacijo, v kateri bi bil potencialni napadalec na omrežje vaš zaposleni oziroma oseba, ki ima neposreden dostop do naprav v vašem omrežju.

Kaj je kibernetska varnost?

Če se nam skrb za varnost v vsakdanjem življenju zdi samoumevna, pa je kibernetska varnost žal nekaj, kar največkrat spregledamo.

Sledi tolmačenje varnostnega pregleda IT omrežja

Skozi tovrstno testiranje in varnostni pregled omrežja pridobimo podatke o samih strežnikih, aplikacijah in storitvahki jih uporablja naročnik pregleda. Na ta način nato ugotovimo njihove ranljivosti oziroma varnostne pomanjkljivosti sistema.

Prav tako pa s pregledom pridobimo tudi informacije o tem, do česa lahko nepooblaščena oseba dostopa prek spletne povezave in na ta način škoduje podjetju na različne načine. Vsekakor vas bo nadvse zanimalo, katere so tiste ranljivosti v notranjem omrežju podjetja, ki bi vas lahko spravile v težave.

Strežniki IT omrežja
IT strokovnjaki

Varnostni pregled omrežja ne bo vplival na vaše delo

Če ste morda pomislili, da bo vaše poslovanje zaradi varnostnega pregleda omrežja ta čas oteženo ali celo onemogočeno, vas lahko pomirimo. Celotno testiranje bo potekalo na način, da nikakor ne bo imelo vpliva na delovanje podjetja, zaposleni pa verjetno ne bodo niti opazili, da se kar koli dogaja.

Sam postopek se prične z definicijo obsega varnostnega pregleda. Pri tej najprej določimo, katere naprave in storitve se bodo testirale, nato pa se prične z dejanskim pregledom. Naročniku varnostnega pregleda omrežja in njegovim zaposlenim med samim testiranjem ni potrebno sodelovati.

Po končanem pregledu svoje ugotovitve zberemo v varnostno poročilo – najbolj obsežen je tehnološki del poročila, ki vsebuje tudi naša priporočila, kako napake odpraviti, pripravimo pa tudi povzetek za vodstvo podjetja.

Vašega informacijskega sistema ne bomo ogrožali

Pri svojem delovanju ne uporabljamo nedovoljenih metod oziroma metod, ki bi lahko kakor koli vplivale na hitrost delovanja informacijskega sistema (npr. DDOS napadi). V času poteka varnostnega pregleda vašega informacijskega sistema ne bomo dodatno obremenjevali, kar pomeni, da bodo vaši poslovni procesi tekli nemoteno.

IT sistem

Dodana vrednost za naročnika:

Identifikacija strežnikov, aplikacij in storitev, ki so dostopne prek spleta.

Identifikacija varnostnih pomanjkljivosti v notranjem omrežju podjetja, ki bi jih lahko izkoristil notranji ali zunanji napadalec po pridobitvi dostopa do notranjega omrežja.

Izdelano poročilo z odkritimi varnostnimi pomanjkljivostmi in nasveti za njihovo odpravo.

Za koga je primeren takšen test?

Za podjetja, ki so pred kratkim nadgrajevala ali spreminjala svoj informacijski sistem.

Ob spremembah se lahko hitro pojavijo nove varnostne luknje, ki jih je potrebno zaščititi.

Za podjetja, ki varnostnega testa še niso izvajala.

Kljub temu, da vsi informatiki skrbijo za varnost, se ob rasti podjetja in kompleksnosti sistema pojavljajo nove varnostne pomanjkljivosti, ki jih je enostavno prezreti ob obilici vsakodnevnega dela.

Naročite se na
brezplačni posvet ali stopite v stik